77942
Książka
W koszyku
Wersal, rok 1671. Nadworny cukiernik Ludwika XIV Carlo Demirco przygotowuje najlepsze lody na świecie, dostępne tylko dla wybrańców. Ma w życiu tylko dwa cele: doskonalić swoje przepisy i zdobyć serce damy dworu, Ludwiki de Keroualle, inteligentnej i przepięknej, choć niemajętnej. Oboje stają się trybikami w maszynerii polityki, gdy trafiają na dwór Karola II Stuarta, króla Anglii. Ona ma podbić serce władcy, by uczynić go marionetką Króla Słońce. Gdy już osiąga swój cel, musi nieustannie walczyć o względy Karola z innymi jego kochankami. Demirco wyszukuje coraz oryginalniejsze smaki mrożonych deserów, sięga po składniki w tamtych czasach niezwykle oryginalne i przygotowuje dla króla lody z ryżu, sorbet nieszpułkowy i galaretkę chryzantemowo-jabłkową. W czasach gdy mizerny ananas wart był tyle co nowy powóz, gdy smak czekolady znali tylko nieliczni, on ma śmiałość tworzyć lody parmezanowe czy z egzotycznych białych truskawek, lody wędzone i ziołowe. I ani przez chwilę nie traci nadziei na najwyższą nagrodę - serce zielonookiej Ludwiki. Dla niej jest gotów poświęcić wszystko.
Status dostępności:
Filia w Tyliczu
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111-3 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tyt. oryg.: The Empress of ice cream, 2010
Uwaga ogólna
Na okł.: Czy wśród dworskich tajemnic, spisków i zdrad jest jeszcze miejsce na czystą miłość?
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej