80590
Book
In basket
Restauracje w II Rzeczpospolitej / [tekst Łukasz Fiedoruk]. - Bielsko-Biała : Dragon, cop. 2011. - 107, [5] s. : il. (w tym kolor.), faks., fot. ; 34 cm.
(Historica)
Simon i Stecki na Krakowskim Przedmieściu, Astoria przy Nowym Świecie, restauracja Franciszka Trzaski w Zakopanem to nazwy tylko kilku najbardziej znanych lokali, w których stołowały się najsłynniejsze osobistości dwudziestolecia międzywojennego. Z racji, że zapotrzebowanie na kawiarniano-restauracyjne rozrywki było w tym czasie ogromne, w każdym większym mieście powstawały coraz to nowe zakątki gastronomiczne. Polska kuchnia słynęła także na oceanach. Restauracje na M/S Batory czy M/S Piłsudski należały do najlepszych na morskich szlakach pasażerskich. Prezentowana książka to fascynująca opowieść o kulinarnych zakamarkach II Rzeczpospolitej. Wzbogacona archiwalnymi fotografiami oraz oryginalnymi przepisami z menu najlepszych polskich restauracji i kawiarni przybliży zapomniane smaki okresu międzywojnia. /źródło opisu: Wydawnictwo Dragon, 2011/
Availability:
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 640.43 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. s. [111].
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again